Kärlek i Europa av Birgitta Stenberg

Det är strax efter andra världskriget och Birgitta vill ut i Europa. Hon är sexton år och går i skolan och har samtidigt ett förhållande med sin gode man, som hon uttrycker det. Han är en vuxen familjefar. På sommarlovet ska hon delta i konfirmationsundervisning och bor i en stuga på landet tillsammans med honom, hans fru och barn. "Den gode mannen" terroriserar sin familj och har sex med Birgitta.
Det här anslaget säger mycket om hela boken. Det är mannens värld.
Birgitta vill bli författare och då måste hon ut ur sin trånga, tråkiga, inskränkta, borgerliga tillvaro i Sverige - till Paris. Det är där intellektuella och författare och konstnärer sitter på caféer och diskuterar. Det är ute i Europa som allting händer - hon måste ut.
Sjutton år gammal lyckas hon komma iväg. Hon bor på billigt hotell. Hon skriver i sin anteckningsbok. Hon läser. Kvällar och nätter tillbringar hon på bög-barer för där får hon vara ifred som kvinna.
Brigitta tar för sig av livet och räds inte att gå på gatorna ensam i natten. Hon framstår som en ung människa med flera dimensioner, inte alltid snäll minsann. Hon har en del naiva föreställningar från filmer och litteratur, men det är mannens värld hon befinner sig i och där måste hon manövrera sig fram. Det är den heterosexuelle mannens värld. Patriarkatets norm råder med allt vad det innbär av hyckleri och övergrepp. Prostitutionen blomstrar. Homosexualitet anses perverst. Birgitta är ung och blond och med kvinnliga former. En liten läckerbit kan många tycka. Ibland råkar hon riktigt illa ut. Övergreppen är många.
När det gäller skrivande är normen att den som skriver bra skriver som en man. Så vill Birgitta skriva. Inget kvinnofjams. De manliga författarnas verk är den stora litteraturen.
Det händer mycket i den här boken. Birgitta drar vidare till Cannes och kommer också till Capri och Rom. Berättelsen är skriven med gott humör. Fast den innehåller förskräckliga scener orkar jag läsa just på grund av det. Sättet boken är skriven på gör att jag glider över det, och den innehåller också mycket vällustig erotik. Samtidigt ligger hemskheterna undertill någonstans och ruvar. Det är mycket bra skrivet, målande, livligt och avslöjande utan pekpinnar. Lesbisk kärlek är lika naturlig som heterosexuell, vilket den inte alls ansågs vara på den här tiden. För Birgitta är den bättre.
En underhållande, allvarlig, hemsk och humoristisk bok som jag rekommenderar.
Kärlek i Europa av Birgitta Stenberg, Norstedts 1981.
Det finns en pocketutgåva från 2016.
 
Hanneles bokparadis:

en intressant kvinna, jag tror filmatisering av denna gick i svt, mäns förtryck av kvinnor, lyssnat på hennes sambo som tog hand om alla brev, manus och böcker.

Svar: Ja hon är intressant och Kärlek i Europa är en bra bok.
Mösstanten

Scylla:

Den borde jag läsa känner jag. Lite av en modern klassiker.

Svar: Så värd att läsas.
Mösstanten

Kraka:

Birgitta Stenberg är en mycket läsvärd författare. Godmän som tagit sig friheter har det nog funnits många, och finns med största sannolikhet än. Kan man tänka sig ett värre övertramp än när den sm är satt att skydda och bistå istället utnyttjar sitt övertag och kränker den som är i beroendeställning. Det har hänt i alla tider, och händer idag.

Tack för din aldrig sinande ström av boktips!
Ha en fin onsdag!

Svar: Ha en fin onsdag du också!
Mösstanten

Lillan Kind:

Det låter som en intressant och kanske rentav fascinerande bok. Såvida hemskheterna inte är alltför detaljerat berättade kan den vara något för mig att läsa.

Svar: Stenberg håller en ton så att i alla fall jag kunde läsa om dem.
Mösstanten

Emma Engström:

Kan tänka mig att det händer en del i boken, verkar himla bra! :D

Svar: Birgitta Stenberg har varit med om mycket.
Mösstanten

Yasmine:

Den låter faktiskt väldigt läsvärd!

Svar: Det är det sannerligen. :-)
Mösstanten

Kommentera inlägget här: